dinsdag 29 april 2014

Knipvis


In Den Oever bij elke vishandel en vismarkt kan je zo verse schar halen. Schoongemaakt en wel!
Toevallig deze week bij de zeeverse Vismarkt te Den Oever








Zo niet schoongemaakt dan de kop er af en alle ingewanden goed verwijderen en zeer zorgvuldig schoonspoelen.
Geen spoortje bloed mag blijven zitten.
Dan in een emmer water, een aardappel doen en dan zout erbij gooien zodat de aardappel gaat drijven.
Daar leg je de scharren een halfuurtje in.
Uit het water halen en aan de staart een draad knopen of aan een spies rijgen, laat er wel ruimte tussen.
Nu  de scharren ergens op de tocht hangen, en het liefst in een kast gemaakt van horrengaas zodat de vliegen er niet bij kunnen komen.
Aan boord zie je ze hoog in de mast hangen..
vanwege de wind en tocht en de vliegen houden daar niet van.
De scharren zijn dan wel zo droog.

Als de scharren knetterhard zijn kan je ze eten.
Staart eraf knippen en dan de vellen eraf trekken en met een mes kan je zo het gedroogde vlees eraf halen.
Je kan ook de vellen eraf trekken en dan reepjes knippen.
Dat deed mijn opa vroeger voor me en dan heette het  knipvis.





maandag 28 april 2014

Tomaten-kruidensoep

1flinke stengel knoflook
1 grote tak van de maggiplant
handvol peterselie
beetje klein snijden en met water in de blender vloeibaar maken

2 tomaten en
1 vleestomaat
deze inkerven en 2 minuten onder kokend water dompelen zodat de velletjes loslaten.
ook deze in de blender en dan bij het kruiden'sap'

Alles bij elkaar in een pannetje en even de kook erover.
Maak af met peper, zout,  râs el hârout kruiden of tabasco.
Net hoe de smaak op dat moment is.

en ik vond het een beetje saai eruitzien
en ik wil wel prettig eten , ook mijn ogen .
dus wat rucolabloemetjes erover!

eet smakelijk!



zaterdag 26 april 2014

Oranje boven

Ik denk niet dat deze kleur vandaag op Koningsdag nog verdere uitleg nodig heeft 
Geniet er allemaal van op welke eigen manier dan ook!









dinsdag 22 april 2014

Lunchtime

Lunchtime wordt vaak een feest.
bedenken wat ik ga eten, naar waar mijn lichaam om vraagt.
Ga ik na de middag fysiek zwaar werk verrichten dan een stevige maaltijd.
Heb ik trek in iets warms.
Een lichte maaltijd vanmiddag vanwege denkwerk achter pc,
of gewoon maar iets makkelijks, niet zoveel tijd om te maken.

En nu wilde ik gekleurd!

Ik had nog broccoli en  heb dat  gekookt.
Alles gaar en afgegoten (water bewaar ik voor later als basis van soepje)
Dan even terug in de pan met lekker kaas erover,dat drapeert zich dan nog lekker over de groenten.
Ondertussen een broodje geroosterd en daar de paprika bruchetta op gedaan
Zo lekker en te koop bij Xenos.
Daarover heb ik wat groen uit de tuin geplukt en heel klein gesneden voor over de broodjes.
Mijn mooi rode soepkom erbij.
Ik krijg er bijna rooie wangen van.

Aardappel in emmer

Vorig jaar aardappelen geteeld en ..hoera gelukt!
De opbrengst was meer dan ik erin gestopt had en dat stemde mij al heel vrolijk.
Ik heb niet alles opgegeten en een aantal bewaard.
Deze zijn weer gaat spruiten en in maart heb ik ze in de grond gestopt.
Ik heb 3 stuks in een emmer gedaan en daar kan ik steeds grond opgooien als ze groen laten zien.
De emmer geeft het voordeel dat ik 'm kan verplaatsten.
Ik ben hierachter niet zo heel groot betuind en zo kan de aardappel van de zon genieten maar ik ook als dat nodig is...dan gaan de aardappel aan de kant en zet ik mijn luie stoel daar gewoon neer.
Of als het ( ik hoop het wel?) snik en snik heet is dan kan ik de aardappel ook daar zetten waar het wat minder heet is.
Ook in de tuin in wat vreemde onbegaanbare hoekjes of verloren hoekjes heb ik een ontsproten piepertje in de grond laten zakken.
1 kan er altijd 2 worden , maar liefst nog meer aan de kluit.
De grond is daar misschien wat hard want ik tuinier de groenten zomaar wat tussen de bloemen door.
Dus ik kan ook niet alles zomaar lukraak omspitten....dan ben ik heel veel mooie planten en bloemen kwijt.
Het is of het een of het ander.
Door de niet omgespitte losse grond kunnen  de aardappelen  hoogstwaarschijnlijk niet echt uitdijen.
Maar ik ga ook voor een krieltje hoor!

het is op ogenblik zonnetje warm en buitje wel erg groeizaam weer.
Al 3 keer heb ik grond op de piepers gedaan en nu is de emmer vol dus laat ik het groen gaan.
En je ziet het bijna gaan....moet je wel heel lang blijven kijken hoor!
Maar toch.
Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst zo in de emmer!


maandag 21 april 2014

Vergeten kolen

Op een wandeltocht in West Friesland kwam ik een veldje met vergeten kolen tegen.
Maar dan echt vergeten,verlaten , nooit meer naar omgekeken.
De kleuren zijn zo mooi geworden van dat verlopen rood naar groen van de oorspronkelijk rode kool denk ik .
En veel is weer uitgaanlopen en staat te bloeien.
Hier een paar foto's maar ik ga nog een keer terug met andere fototoestel.


Wordt vast vervolgd.




Dus niet  want ik kwam een weekje later en alles was omgeploegd.

donderdag 17 april 2014

Bladmoes

Deze bladmoes is overgebleven van vorig jaar en liet zijn paars generfde blad al heel snel in het tuin seizoen zien.
Zo door de mooie voorjaarszonnestralen probeer ik zoveel mogelijk een bakje koffie buiten te doen (soms met jas aan).
Deze mooi generfde groenten staat dan net voor mijn voeten en hang ik regelmatig voorover om deze goed te bekijken.
Prachtig object voor de macrolens.
Plukken....nee zonde
Macrolens ed. mee naar buiten?
Nee, ook geen goed ideewant hier in de kop van Noord Holland staat altijd wel wind dus dat wordt dan al niks.
Bij het minste geringste zuchtje wind is de foto dan al bewogen.
Binnen met ademen bijna al , het mikt erg nou met macro fotografie.

Uiteindelijk kon ik het niet weerstaan en heb deze geplukt.
Zie hier het resultaat
In de vaas doet hij het ook goed. Nu zit ik te wachten op de bloei.



Meer foto's en andere groenten staan op WadAnders.nl bij Wadtuinieren

woensdag 16 april 2014

Boompje geplant

Deze boom , door de vogels geplant heeft naar mijn idee niet geheel de goede plek gekregen.
Omdat het precies voor mijn achterdeur opkwam.
Helaas dat wordt 'm niet natuurlijk.
Tijdelijk in een vaasje en dan toch maar de macrolens gemaakt  en spelen met licht.
Zie hier!



dinsdag 15 april 2014

Taugé

Taugé
het is niet de eerste keer dat ik dit vergeet
de eerst paar dagen gaat het steeds goed met spoelen ed.
Als het bijna klaar is lijk ik het steeds wel te vegeten , ook al stem ik mijn menu eropaf...
Het dringt gewoonweg niet meer tot me door op een of andere manier.

Taugé blijft bij mij vergeten groenten, maar dan in de andere zin van het woord.
Nu weer in een glazen vaas gezet en steeds een beetje water ...laat maar lekker groeien.

Zoals op de foto te zien kreeg ik het al geeneens meer uit de glazen potje dus deze heb ik er maar vanaf geslagen met een hamer..


Het heeft nu na paar uur nog steeds de vorm van het potje.
Wordt vervolgd.

maandag 14 april 2014

Toastje vrolijk


Achter glas ziet het weer er buiten erg mooi uit, dus wilde vanmiddag lekker tuinen. Er is om deze tijd immers genoeg  te doen.

Eenmaal buiten viel het me vies tegen.
Hier in de kop van Noord Holland staat een harde wind en die is nog koud ook.
Zeer onaangenaam en na een tijdje besluit ik dan ook om weer naar binnen te gaan ...( ik tuinier wel voor 't grootste gedeelte voor mijn plezier)
En binnen is tenslotte ook nog genoeg te doen.
Maar ik ben een beetje van' t programma af en weet niet hoe te beginnen, dus loop ik maar wat te lummelen.
Toch de tuin weer in maar nu om wat bloemetjes te plukken en besluit om deze door wat roomkaas te roeren en zo ontstaat er een vrolijk toastje.
Kopje thee erbij van munt ook uit eigen tuin.

Nog even het receptje hier opschrijven en dan verder met de studie, welke door het tuinen, veel kunst en blog bijhouden beetje op de achtergrond is geraakt.
Achter glas in de zon met zo'n vrolijk toastje en kopje thee moet het toch goed te doen zijn!

Recept:
Wat bloemetjes uit de tuin: rucola, speenkruid, borage, hondsdraf, peultje
Roer dit door een beetje roomkaas, geitenkaas of crème fraîche  en voila!

Krentenboompje

Het krentenboompje  in de voortuin komt in het voorjaar altijd zo mooi in bloei samen met de Japanse kers van de buren.
Helaas is dit altijd maar van korte duur .
"Nu van genieten buuf...volgende week is het weer over", is dan ook de bekende kreet in deze periode van ons.
De ijle witte bloesem heeft een mooi contrast met de roestkleurige bladeren in wording.
En de dik rose trossen bloemen passen bijna niet meer op hun steeltje.

En ja hoor 1 weekje later sneeuwt het rose en wit en zeker met een beetje harde wind wat om deze tijd van het jaar graag wil is het in 1 dag weer gedaan met de pret.
Weer een jaartje wachten dan maar.

Wel een takje geplukt van de week voor de macrolens maar ook daar moet je opschieten want de bloemblaadjes liggen zo onder de vaas.
Kort maar hevig is hier wel van toepassing.
 


zaterdag 12 april 2014

Doperwt

De doperwt van vorig jaar die spontaan weer opkwam, hoewel van de winter niet weggeweest is , staat nu prachtig te bloeien.
Het jammere is dat het maar 2 of 3 plantjes zijn dus de opbrengst al matig zijn.
Maar ik heb nieuwe laten ontkiemen en deze vorige week in de tuin gezet.
Ze staan er mooi bij !

Het is een dankbaar gewas en ik vind het ook leuk want opbrengst heb je altijd wel.
En nog  prachtig voor fototoestel ook.



Kom maar op!
Klimmen maar!


donderdag 10 april 2014

Salade 'april'

Salade gemaakt :
ijsbergsla
tarwe
eendenborstfilet
geroosterde     pompoenpit,
                       pijnboompit
                       en chiazaad
kleingesneden  rucolablad,
                       uienblad en
                       knoflookblad

dressing van    crème fraîche,
                       mosterd
                       en water

1, 2 , 3 Lenteklokje

Het lenteklokje :

Het kleine lenteklokje doet helemaal zijn naam eer aan.
En als deze nog geen naam had gehad had je dit zelf kunnen verzinnen.
Ze staan in de tuin en hangen heel fragiel aan hun dunne steeltje.
Hier in de kop van Noord Holland staat altijd wel wat wind dus ze bewegen ook steeds. Ze bengelen met hun witte rokjes en gele klepeltjes.
Tringelingeling....
Het geluid van een klokje mis ik nog.
Verder klopt alles!



dinsdag 8 april 2014

Rondje door de tuin

Sla moet maar even uitgedund worden.
Een gedeelte dan... de rest eet ik als snijsla.
de snijbiet komt ook al aardig boven ...
en nog veel meer ertussen.
Ik laat het lekker gaan , kan altijd nog iets wegtrekken aan groen
Ook de spinazie komt maar das nog niet echt om naar huis te schrijven....geduld en op andere plek weer zaaien.

maandag 7 april 2014

Rabarber


Dat dit blad nog zo in de kreukels zit is een plaatje om te zien.
Kan je nagaan hoe groot het wordt als het zich helemaal uitgevouwen heeft.

Nog even en ik kan weer rabarber eten uit eigen tuin.
Het is zo lekker maar ik eet het meestal niet te vaak ....vanwege dat er  erg veel suiker bij moet ( hoewel ik da tegenwoordig ook wel kan vervangen door stevia misschien)
En het vraagt ook nogal veel kalk bij de vertering ervan.

Tuurlijk eet ik het want het is tenslotte ook lekker maar nog mooier vind ik ook om deze heel grote bladeren te laten groeien en soms schiet de plant in bloei en ook dat gedeelte is zeker weer macro-waardig .

Mocht ik het eten dan natuurlijk alleen de stengels , het blad is helaas giftig , maar dit leg ik soms omgekeerd op de aarde en 's nachts komen en verschuilen de slakken zich daar weer onder.
Een mooie lokker om deze "beesten" of mee-eters van jong fris groen  te verwijderen.

Maar ik geniet ook al van de mooie kleuren tussen groen en bordeaurood en het groeit erg snel ...je ziet het zich bijna ontvouwen.
Mooie plant!

zaterdag 5 april 2014

Feestelijk voorjaar

Een simpel stamppotje van aardappelen en prei.
gepocheerd eitje erbij en dan ziet het er wat kaal uit.
De tuin in en dan de mooi hemelsblauwe bourage bloemen erover en de felgele speenkruidbloempjes.
Lekker hoor!

vrijdag 4 april 2014

Den Proever in Den Oever

Californische "health salad"
Salade van gemengde bladsla,
komkommer
paprika
gedroogde veenbessen
gojibessen
hempzaad
chiazaad
geroosterde pittenmix
verse kruiden
honing mosterd dressing

Een aanrader!

woensdag 2 april 2014

Flink verstoord.

Grauwe gans
Vandaag op de strekdam kwam ik erachter dat er nog niet echt veel mensen geweest zijn.
Veel stront van ganzen op de dijk die nog niet platgetrapt is en het pad is nog niet kaalgelopen.
Ziet er een beetje 'onbewoond' uit. Mooi zo!
Ik liep daar lekker te slenteren , kijken wat er allemaal weer opkomt aan groen ed.


Op een gegeven moment uit het niets hoor ik een hoop kabaal.
Het blijkt een gans te zijn. Wat ging ie tekeer.
Ik nog zeggen ...'Joh stel je niet aan ..ik ben het maar'
En terwijl ik langzaam doorslenter word ik opgeschrikt door nummer 2 .
Ik loop nog even verder maar meneer gans is er duidelijk niet blij mee.
Aha ik kom een nest tegen.
Nummer 1, de beschermer en nummer 2 zat dus op het nest.
Er lag trouwens maar 1 ei in ...das niet veel voor een nest van ganzen.
Ik kon ook geen eierdoppen vinden van roof door een of ander beest.
Ik ben maar omgedraaid , wilde dit broedende stel niet verder verstoren.

Even later het zelfde kabaal, maar dat was niet voor mij maar voor 2 andere aankomende ganzen.
Tjeetje wat een beschermend mannetje, hij vloog er direkt achteraan en wat een geluid komt daar dan uit.
( en het was eigenlijk zo heerlijk stil op de strekdam.
In de waddenhaven streken de indringers neer en het beschermende mannetje kwam terug.
Maar wat was ie razend ...nog lang blies hij na.

Wel mooi om dit spel te aanschouwen.

ps het kan ook zijn dat ze nog bezig waren eieren te leggen.
daar had ikzelf nog niet bij nagedacht.





dinsdag 1 april 2014

Waar hebben we trek in?

Even een rondje door voorraadkast, vriezer en tuin.
Zoeken , zoeken zoeken.....wat heb ik nog ..waar heb ik trek in.
En dan gaan de raderen draaien.....

Een piramide meergranenbroodje uit de vriezer
blikje tonijn uit de voorraadkast
komkommer uit de groenteschaal
en de rest uit de tuin.

Brood even laten ontdooien en dan roosteren
Blikje tonijn openen en uit laten lekken
Dan een rondje door de tuin en veel eetbaars plukken zoals:
munt
tuinboonblad
paardenbloemblad
rucola in vele soorten
knoflookstengel
bieslook
bloedsla
snij dit alles heel klein.

Snijdt komkommer aan zeer dunne plakjes , tonijn erdoor met beetje mayo, yoghurt, citroensap, mierikswortelpulp en kruiden door,
peper en zout naar gelang eigen smaak.
Maak dan je broodje mooi op met nog een tomaatje en wat kruiderij.
Zo mijn best gedaan en het oog wil ook wat en tenslotte moet de foto ook uitnodigend worden.

eet smakelijk !