donderdag 26 februari 2015

Wat ben je toch een "snertwijf"

Hoewel het niet echt wil winteren in de kop van Noord Holland maak ik dan toch nog een keer snert.
Niet veel gemaakt en gegeten deze winter.
Maar om nou zomaar over te gaan naar de voorjaarsrecepten voegt me ook nog niet.

Dus ik heb een app met verschillende mensen gedeeld en de titel Snertbrigade gegeven.
Daar staan mensen in vanuit mijn kringen die of alleen zijn, de wederhelft vegetariër is, of de partner er van snert grilt.
Voor de eentje snert koken is bijna niet te doen...of je maakt zoveel dat je meteen 3 winters snert hebt.
Ik vind dit een geweldige oplossing, mede omdat ik het ook heerlijk vind om grote hoeveelheden te maken.
Een dag van te voren het vlees al heerlijk laten trekken met de uien en de spliterwten erbij , dan kunnen deze alvast zich volzuigen met de bouillon.
De volgende dag de groeten allemaal snijden, prei, wortel en knolselderij.
Even goed door laten koken en dan in de koude boe zetten en regelmatig roeren om af te laten koelen.
Ik vind het 't lekkerst als het een nacht overstaan.
De volgende ochtend alles in de emmertjes verdelen  ( dikke yoghurt emmertje zijn ideale voorwerpen voor zulke praktijken)
En dan het uitdelen....de snertbrigade op pad.

Maar het is gezellig en zoveel mensen blij maken.

Later de reakties per app...
* heerlijk
* 'k heb gesmuld
* wat lief dat je aan me dacht
* wat ben je toch een "snertwijf"
* wat heb je heerlijk gekookt schat....


dinsdag 10 februari 2015

Wortelsoep

Ander gerecht uit de slowcooker.

Ik ga eens proberen om soep te maken en natuurlijk proeven of het veel verschil maakt met als ik het gewoon in een pannetje even laat koken en dan nog tijdje laat staan.

De uien even aangebakken zodat het beetje glazig ziet en dat onder in de slowcooker.
Daaroverheen de wortelen, in dit geval winterwortelen in stukken gesneden.
Dan stukje gember erbij.
Rode linzen erbij en dan nog zout, peper, kurkuma en kerrie.
Dit is beetje gokken , maar dat doe ik altijd, ook als ik 'gewoon' soep maak.
En dan bouillon erbij.
Naar eigen smaak kan je kiezen welke bouillon.
Zet het aan en je hebt er geen omkijken meer naar.






woensdag 4 februari 2015

Vogelvoer

De vogeltjes eens verwent.
Met alle kou en hagelbuien mag ik ze best wel even verwennen vind ik.

vogelvoer
havermoutvlokken
zemelen

denneappels die flink openstaan
hard zoutloos vet
2 plastic handschoenen

Smelt het vet langzaam in een pannetje
2 blokken en gooi daar later halve zak vogelvoer bij.
als het zo hard of zacht is dat je het kan verwerken dan trek je de plastich handschoenen aan en prop je zo de denneappels vol..
Eigenlijk kan je ze meteen buiten in de boom hangen , dan zijn ze snel weer hard geworden.
En kan het feest voor de vogels beginnen...
Voor mij ook als ik uit het raam kijk hoe acrobatisch sommigen erin hangen.
Ik geniet daarvan...