vrijdag 29 april 2016

Pieterpad 5 en 6

Onze lunch onderweg was er eentje van onverwacht.
We hadden van alles mee om in ons B&B op te warmen.
Er zou een magnetron zijn.
macaroni mee en een macaroni-prutje.
Maar bij de B&B vonden we het achteraf veel te veel gedoe en geen borden en .....geen zin meer.
nou ja al met al wij zijn uit eten gegaan.

De volgende dag was een lange tocht zonder horeca.
We hadden ook nog bietensalade en hebben toen de macaroni meegenomen.
Deze twee door elkaar geroerd en het was onverwacht lekker..
we houden 'm erin!

Bietensalade was gemaakt van:
gekookte bietjes aan blokjes
courgette met schil even de kook erover en ook aan kleine blokjes
appel aan blokjes
walnoten iets kleiner maken
pijnboompitten roosteren
fetablokjes erdoor
rode ui
peper en zout
en ter plekke de gare spagettini erdoor

Doordat de courgetteschil de kleur van de biet niet aanneemt krijg je nog mooie groene stukjes en de walnoten behouden ook hun oorspronkelijke kleur.
Dan heb je nog enigszins een kleurrijk palet op je bordje.

Van te voren klaar te maken
Makkelijk mee te nemen
Voedt goed .
en erg lekker onderweg voor de lange tochten



woensdag 27 april 2016

Oranje boven


Ga er vandaag lekker opuit al dan niet in het oranje ,
en maak vanavond een 'oranje salade'
Simpel maar groots!
Met een koninklijk tintje!

zaterdag 23 april 2016

Smoothie

spinazie
cranberry
1/4 avocado
kan verdunt worden met water of karnemelk.

vrijdag 22 april 2016

Navel sinaasappel

Ooit weleens een navel sinaasappel op deze manier bekeken?
eerst gewoon opeten, dan haast hebben en niet opruimen maar meteen weggaan
Thuis komen en dan de zon zo mooi door je bakje schillen zien schijnen.
Bijzonder en apart.
Ik kan niet anders zeggen!

donderdag 21 april 2016

Uitgebloeid

Uitgebloeid kan ook heel mooi zijn!

Zeekool

De zeekool komt weer met diep-paarse punten tussen de basalt-stenen aan de Afsluitdijk te voorschijn.
Het is een bijzondere plant waar de dijk eerst paars kleurt , dan groen van de stengels en later als alles in de bloei staat dan  is de dijk geheel in 't wit gehuld.
Het is net een kameleon.
Zeekool  is een zoutminnende vaste plant die vooral  langs de kustlijn voorkomt in het wild, in Nederland vooral langs de Afsluitdijk en op Texel .
Op Texel wordt het ook echt verbouwd.
De stengels of stammen van de plant kunnen worden gegeten, en hebben een lichte koolsmaak. Hiertoe worden de stengels geblancheerd, of in plakjes geroerbakt. Ook is de stengel rauw te consumeren.
De stengels die je in de winkel koopt zijn vaak wit van kleur , deze hebben met de kweek vanaf begin een koker over de plant gehad en daardoor wordt deze niet groen gekleurd.
De witte stelen zijn  iets zachter om te eten.
Ook de bloemen later zijn te eten en staan mooi op een salade.


woensdag 20 april 2016

Kleur


Even een rondje door de tuin en dan valt ineens je oog op een bepaalde kleur in de zon.
 

Groenten-soep

Een heerlijke groentesoep voor zo ff tussendoor
Ik had nogal veel puntpaprika's en die waren niet echt meer om lang te bewaren ( ikzelf niet goed uitgekeken in de winkel)
Dus meerdere soorten bij elkaar gezoht..
'k Heb altijd wel wat in huis

4 puntparika's
2 ui
1 pastinaak
1 zoete aardappel
2 tuinkruiden bouillonblokjes
veel tijm en kummel
fijn zeezout en peper

Dit in de olie heerlijk aanbakken.
en water erbij zodat het lekker kan garen.
Als alles zacht is dan de warmtebron onder de pan vandaag en alles af laten koelen.
Door de blender en weer op het vuur.
Aanlengen met water, tomatensap of kokosmelk.
Maakt niet uit, net wat je lekker vindt.

dinsdag 19 april 2016

Rondjetuin

Zo weer even een rondje door de tuine n alles zeer goed, met mijn neus op de grond bekijken.
Het verloren vogelvoer is weer gaan uitlopen , volgens mij de gierst.
Ik heb dit jaar ook veel look zonder look. Heerlijk om pesto's van te maken.
De rucola laat zijn gezicht al zien.
Het speenkruid begint beetje jaar na jaar een plaag te worden..het mag wel iets minder van mij.
Een afgeknapt verloren narcisje mag binnen in een vaasje verder.
De schelpen die de gehele winter in de schaduw hebben gelegen zijn er alleen maar mooier op geworden.

maandag 18 april 2016

Zalm lunch

Een heerlijke gezonde lunch:

bruine pistolet
roomkaas
zalm
tuinkers

oh zo simpel..en groots lekker!

zaterdag 16 april 2016

Lunchtijd

Een witte pistolet doormidden gesneden en even onder de gril, zodat deze lekker knapperig wordt.
Besmeer deze met  geitenkaas
Daarover een plak rauwe ham.
en voor de frisheid en mooie garnering versier je de pistolet met plakken bloedsinaasappel en beetje gedroogde zeewier.
Verrassend!

vrijdag 15 april 2016

Biestpannenkoeken

Wat is biest, nou lees dat hier in een eerder blog.
Vandaag was het weer biesttijd.

Een heerlijk beslag gemaakt van eieren, meel en biest.
Dit keer heel kleine pannenkoekjes gebakken en door ze op te stapelen met kaas , gember en tuinkers ertussen krijg je een mooie taart.
Nog wat honing of karamelstroop erover.
mmmmm!

woensdag 13 april 2016

Lunch buitenshuis

Een boerenboterham besmeerd met mosterd,
een slasoort, ossenworst, en gesneden rode ui.
En de andere boerenboterham beleg je met:  met mosterd, slasoort, mozzarella en over het geheel pijnboompitjes.
lekker , pittig en vult goed.
kan er weer even tegen, ook buitenshuis.

maandag 11 april 2016

Rondje door de tuin

Rondje door de tuin , kan nog net zo evenmet het verlate zonnetje.
De pareltjes water in de mini blaadjes van de lupine glimmen me tegemoet.
De grote papaverbollen hebben hun zaad nu wel laten vallen en het omhulsel is bijzonder mooi , zeker onder een macrolens.
Beetje verstilde foto's krijg je dan.
De stokrozen komen de nieuwe zaailingen spontaan weer tevoorschijn.
De pindadoppen zijn slechte verteerders in de compost, maar zeker decoratief
Een wild viooltje doet weer zijn best tussen de tegels
Het vogelvoer blijft een beetje liggen, er is veel ander lekkers in de tuin denk ik , want ook de bonen beginnen uit te lopen, wie weet kan ik die straks planten.
Circel weer rond.

zaterdag 9 april 2016

Stamppotje varië

Voor de puree:
aardappel
courgette
pastinaak
melk
roomboter

Voor vlees ed:
paar plakken rauwe ham
gesneden uien
piment
gebakken in olijfolie

Groenten:
haricots vert.
nootmuskaat.

vrijdag 8 april 2016

donderdag 7 april 2016

Citroenmelisse

Welkom
Bij de voordeur staat deze citroenmelisse al weer welig te tieren..
Ik pluk er regelmatig blaadjes vanaf voor een verfrissend kopje thee.

woensdag 6 april 2016

Te gast

Iedere woensdag te gast bij mijn moeder
Heerlijk om zo lekker aan te schuiven.

soort pizza broodjes
sla
stamppotje prei met uitgebakken spekjes

Gekleurde salade

courgette
paprika
bleekselderij
komkommer
snijd deze groenten in kleine stukjes of blokjes

dressing:
olie en flink knoflook

roer dit alles door elkaar en laat een uurtje rusten om alle smaken te mengen met elkaar

heerlijk bij de bonenburger ( ook op deze site )

maandag 4 april 2016

Groentesap

Glaasje bietensap met bleekselderij
een heerlijke combinatie en gezond toe!
soms als je een appel in huis hebt is deze ook nog heerlijk erdoor.
Alles in de sapcentrifuge.
Proost, op je gezondheid!

zondag 3 april 2016

Roomkaas met eigen tuin

Roomkaas met eigen tuin .

door een roomkaas roer je:
peterselie
zuringsla
tuinkers
look zonder look
en bloemen van speenkruid.
zout peper.

Vanalles is uit eigen tuin dus erg weinig nog in voorraad
maar genoeg voor vanavond op een toastje voor bij de borrel,
Nog paar nootjes erbij en ik heb het weer voor elkaar!

zaterdag 2 april 2016

Pieterpad 4

Voor de 4e etappe heeft mijn wandelmaat een heerlijke hartige taart gemaakt.
Wat is zuks toch heerlijk voor onderweg.
Route Zuidlaren- Rolde en in Gasteren op een bankje in wat gespetter opgegeten.
Geen weer voor een buitenlunch , maar als je de gehele ochtend al buiten bent heb je er eigenlijk geen erg in ...
wel dat je snel koud wordt ...
dus opeten en weer aan de wandel maar dat lukt heel goed weer met zo'n ondergrond.

Bladerdeeg
Geraspte knolselderij
Geraspte kaas
Rul gebakken gehakt
eieren
room
peper zout nootmuskaat.
Dit alles in een hete oven van 200 graden en ongeveer 20 min.
Heel makkelijk ook om een dag van te voren klaar te maken

vrijdag 1 april 2016

Zonnig

Een zonnig interieur en ver daaromheen!

De narcissen staan als zonnetje op tafel te bloeien,
Het studentengras tiert welig op de vensterbank in de volle zon.
Een boekenkast interieurplankje met streep zon.
De maritieme crambe buiten laat haar paarse kleur goed zien met de zon erop.
Mijn schoentjes van vroeger geven mij een zonnige gedachten en de citroenmelisse kleurt zo mooi voorjaarsgroen.

1 april ...ik voel me blij met de zonnestralen = geen grapje