zaterdag 30 juli 2016

Smoothie gouds

Deze smoothie was verrassend lekker en verrassend voor het oog ook .
Ingredienten:
Karnemelk
Spinazie
Snijbiet
Goudsbloem
Gembersiroop

Doe de spinazie en snijbiet in de blender en doe daar karnemelk bij. zodat het smeuïg wordt .
Dan voor de smaak de gembersiroop, dat vind ik zelf altijd wel lekker.
Daarna wat oranje blaadjes van de goudsbloem en draai even mee.
Deze verpulveren dan niet helemaal en krijg je beetje oranje stippen in de smoothie.
En de 2 andere goudsbloemen zijn voor de sier , voor de foto anders is deze erg kleurloos maar je kan ze ook best opeten.

Smoothie gouds

Deze smoothie was verrassend lekker en verrassend voor het oog ook .
Ingredienten:
Karnemelk
Spinazie
Snijbiet
Goudsbloem
Gembersiroop

Doe de spinazie en snijbiet in de blender en doe daar karnemelk bij. zodat het smeuïg wordt .
Dan voor de smak de gembersiroop, dat vind ik zelf altijd wel lekker.
Daarna wat oranje blladjes van de goudsbloem en draai even mee.
Deze verpulveren dan niet helemaal en krijg je beetje oranje stippen in de smoothie.
En de 2 andere goudsbloemen zijn voor de sier , voor de foto anders is deze erg kleurloos maar je kan ze ook best opeten.

donderdag 28 juli 2016

Toetje toe

Een heerlijk toetje voor warme dagen.
Ananas aan stukjes
crème fraîche met gembersiroop erop en een mooie oost-indische kers voor de vrolijkheid!
Eet smakelijk!

dinsdag 26 juli 2016

Salade de luxe

De oppastuin gaat erg hard en er wordt geleurd met groenten..kunnen het niet aan-eten.
Groeizaam weertje.
Ik had nog een prachtige rode krop sla
je zou het als een ssort bos bloemen bijna op tafel zetten
Maar ook zo mals , dus toch de tanden er maar inzetten.

Sla
Gerookte kip
perzik
fetakaas
Dressing van olie, honing en azijn.

simpel maar oh zo lekker.

zondag 17 juli 2016

Lunch

Een idee voor als je het zelf niet weet.
smoothie van spinazie , karnemelk en gembersiroop.
Bolletje erbij met gerookte kaas en 2 Oost Indische-kers voor de vrolijkheid uit eigen tuin.

donderdag 14 juli 2016

Rondje strekdam

Het is al een tijdje geleden dat ik op de strekdam geweest ben.
En zo te zien aan het groen en het "pad" komt er bijna niemand.
Ik heb er heerlijk even lopen slenteren zo nog in de avondzon.
gedachten laten gaan ..beetje overdenken...over koetjes kallfjes en alles wat voorbij kwam...
onderweg nog wat bloemen geplukt als rozenbottelbloemen, soort mimosa en kamille.
Thuis heet water erop en nog een keer genieten van die heerlijk zoete zwoele avond .

woensdag 13 juli 2016

Zacht-zoete soep

Deze soep is gemaakt van :

pompoen
courgette
ui
bouillonblokje
ontvelde tomaten en
kokosmelk

Laat alles tot de kook komen.
Dan zet ik de warmtebron uit en laat het een tijd staan.
Garen gaat vanzelf wel door.

Als alles zacht is dan even door de blender en weer opwarmen als je er aan toe bent.
Heerlijk zoete soep!

zondag 10 juli 2016

Snelle soep

Paar verloren uitjes uit de tuin , kleingesneden in beetje olie laten smoren , daarbij nog wat pompoenblokken, paar ontvelde tomaatjes, tak maggiplant uit de tuin en blaadjes rucola en 1 klein bouillonblokje.
Laat dit alles aan de kook komen en af en toe doorroeren.
Laat dit even doorgaren.
Dan door de blender of de staafmixer erop.

Maak je bord met soep mooi op , het oog wil ook wat
en zo heb je zomaar een goede kleurrijke soep als lunch.
Resultaat? ..een vrolijk begin van je middag!

vrijdag 8 juli 2016

Lakenverlder vlees

Op de boerderij van fam. Linker wordt nog ouderwets geboerd.
Op dit kleinschalige bedrijf grazen de koeien op kruidenrijk grasland waar ook de weidevogels kunnen broeden.
Pas als de jongen groot genoeg zijn gaan zij bepaalde stukken maaien voor de wintervoorraad.
De koeien worden op een natuurlijke manier gedekt, dat wil zeggen dat de dekstier los tussen de koeien loopt, dan kan de natuur zijn gang doen.
De klaveren worden in het land geboren. meestal hoeven zij hier niet bij te helpen.
De kalveren lopen tot de winterperiode bij hun moeder in het land en genieten van moeders melk.
Daarna worden de koeien op stal gezet en komen de kalveren in groepshokken met een strobed.
Ook hier worden zij op een natuurlijke manier gevoerd.
Vanaf dat de kalveren ongeveer 15 maanden oud zijn worden ze geslacht, dit proberen zij ongeveer een keer per 6 weken te doen, zodat zij het hele jaar vlees kunnen leveren.
Het vlees smaakt vol, eerlijk en puur.
Deze koeien hebben een goed leven en zijn met passie verzorgd door fam. Linker 
En dat proef je!

Dikke koek

Dikke koek
We weten niet of het echt een Wierings recept is , maar mijn oma maakte dit altijd en wij hebben het allemaal beetje overgenomen.
En het is zo lekker en altijd komen er ook weer de oude verhalen naar boven.

1p. zelfrijzend bakmeel
3 eieren
melk
gerookt vetspek
150gr. rozijnen.

maak van meel, eieren, melk e de rozijnenn een pannenkoeken beslag , beetje dikke als je normaal doet.
Neem een pan met dikke bodem en bekleed deze tot boven aan de rand met vet spek , giet( met een zetje)  hier het beslag op.
Zet dit alles op warmtebron maar zo zacht mogelijk.
Het moet heel langzaam garen. Ongeveer 2 uur.

Als spek beetje knapperig geworden is en de bovenkant droog keer je het geheel om en dan nog een half uurtje op heel zacht.

Erbij doe je gesmolten boter en suiker.
En toe om de gaatjes te vullen een heerlijke groentesoep!

Vreemd??? misschien wel maar oh zo lekker.


donderdag 7 juli 2016

Magere runderlappen

Lakenvelders in de slowcooker

1 pond magere runderlappen
zout , peper
1 theelepel piment
3 uien
flinke scheut ketjap
klein scheutje azijn
gekookt water
half blikje tomatenblokjes
1 bouillonblokje
1 tak roosmarijn
3 toptakjes maggiplant

de magere runderlappen met zout en peper inwrijven.
Braad dit aan in de koekenpan
ondertussen water koken en uien snijden.
doe de uien onder in de slowcooker met een beetje gekookt water erop.
Dan bestrooien met een theelepel piment.
Laat de slowcooker verwarmen .
Als de lappen aangebraden zijn dan over doen in de slowcooker.
Daarover heen wat ketjap , gekookt water , roosmarijn en maggiplant en het bouillonblokje fijn wrijven.
Zet dit een uurtje op high en laat dan nog 3 uur op low staan
Zo gaar als boter.

Vlees van fam. Linker te Hippolytushoef.

woensdag 6 juli 2016

Doorgeschoten prei

Doorgeschoten prei.
Dat komt meestal door de enorme temperatuurschommelingen , en die hebben we dit jaar zeker.
Maar hoe mooi wordt het dan
hoedje petjepetje
Als je dit proces volgt in de vaas met je fototoestel krijg je de mooiste dingen.Natuur blijft je steeds weer verrassen.
Als de oogst tegenvalt komt er zowiezo weer iets moois voor terug.

zie ook: vergeten groenten 



dinsdag 5 juli 2016

Preibloemen

De bloemetjes van een doorgeschoten prei kunnen heerlijk bij het kruidenmengsel als je kruidenboter maakt.
Bijvoorbeeld: De preibloemetjes samen met knoflook door de roomboter ..
Smeren maar!

vrijdag 1 juli 2016

Vistival

Wil je nou eens heerlijk genieten van visserij en alles daaromheen
Kom dan op 16 juli naar het Vistival op het haventerrein te Den Oever.
Daar gaat het allemaal over Vis in de breedste zin van het woord.
En kom vooral kijken en proeven.
Hier kan je het allemaal eens proberen.