maandag 13 februari 2017

Biest

Wat is biest eigenlijk:
Biest is de tweede melk van de koe als deze bevallen is. Het is romiger en geler dan gewoon melk. Er zit ook veel meer voedzame stoffen in omdat het kalf natuurlijk flink moet groeien.
De eertse melk heet griest, maar dat schijnt niet goed te zijn voor de mens.
Wij nemen de tweede melk.

Bij Boer Frans op Wieringen was er biest en mijn moeder krijgt altijd een emmertje van dit voedzame lekkers.
Ik kreeg ook wat mee van mijn moeder en heb er vanavond heerlijk spek-pannekoeken van gebakken.
Neem daarvoor het normale recept alleen vervang de melk dan door biest.
Deze zijn zeer voedzaam dus je kan er ook minder of minder dikke pannenkoeken van bakken en de smaak is heerlijk , veel voller.
Het is heerlijk eten, gewoon vind ik pannenkoeken al lekker en door volkorenmeel te gebruiken en veel fruit erbij te maken is het ook gezond en volwaardig.
Met de biets is het dus extra.....

Het restant biets kan heel goed ingevroren worden.
Ik heb het dan ook in kleine bakjes gedaan zodat ik voor mezelf zo weer een beetje uit de vriezer kan halen en weer biest pannenkoeken van bakken
Verheug me nu al op de volgende keer.

klein weetje:
biest past heel goed in een cholesterol verlagend dieet.
Wist ik ook niet maar las dat toevallig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten