donderdag 21 april 2016

Zeekool

De zeekool komt weer met diep-paarse punten tussen de basalt-stenen aan de Afsluitdijk te voorschijn.
Het is een bijzondere plant waar de dijk eerst paars kleurt , dan groen van de stengels en later als alles in de bloei staat dan  is de dijk geheel in 't wit gehuld.
Het is net een kameleon.
Zeekool  is een zoutminnende vaste plant die vooral  langs de kustlijn voorkomt in het wild, in Nederland vooral langs de Afsluitdijk en op Texel .
Op Texel wordt het ook echt verbouwd.
De stengels of stammen van de plant kunnen worden gegeten, en hebben een lichte koolsmaak. Hiertoe worden de stengels geblancheerd, of in plakjes geroerbakt. Ook is de stengel rauw te consumeren.
De stengels die je in de winkel koopt zijn vaak wit van kleur , deze hebben met de kweek vanaf begin een koker over de plant gehad en daardoor wordt deze niet groen gekleurd.
De witte stelen zijn  iets zachter om te eten.
Ook de bloemen later zijn te eten en staan mooi op een salade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten