dinsdag 29 april 2014

Knipvis


In Den Oever bij elke vishandel en vismarkt kan je zo verse schar halen. Schoongemaakt en wel!
Toevallig deze week bij de zeeverse Vismarkt te Den Oever








Zo niet schoongemaakt dan de kop er af en alle ingewanden goed verwijderen en zeer zorgvuldig schoonspoelen.
Geen spoortje bloed mag blijven zitten.
Dan in een emmer water, een aardappel doen en dan zout erbij gooien zodat de aardappel gaat drijven.
Daar leg je de scharren een halfuurtje in.
Uit het water halen en aan de staart een draad knopen of aan een spies rijgen, laat er wel ruimte tussen.
Nu  de scharren ergens op de tocht hangen, en het liefst in een kast gemaakt van horrengaas zodat de vliegen er niet bij kunnen komen.
Aan boord zie je ze hoog in de mast hangen..
vanwege de wind en tocht en de vliegen houden daar niet van.
De scharren zijn dan wel zo droog.

Als de scharren knetterhard zijn kan je ze eten.
Staart eraf knippen en dan de vellen eraf trekken en met een mes kan je zo het gedroogde vlees eraf halen.
Je kan ook de vellen eraf trekken en dan reepjes knippen.
Dat deed mijn opa vroeger voor me en dan heette het  knipvis.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten