woensdag 12 juni 2013

Zeekraalbouillon

Het begint weer zeekraaltijd te worden.

Ook de zeekraal heeft wat langer de tijd nodig na deze zeer koude winter, maar heel voorzichtig kan je al wat plukken.
Zeekraal is een heel zout plantje wat op de schorren groeit en steeds eb en vloed over zich heel laat komen.
Het heeft geen bladeren, maar zoute stengels in gelede delen wat men de kraaltjes noemt.
Zeekraal plukken of knippen ...wel het onderste gedeelte laten staan want dan kan het weer opnieuw groeien...dus niet met wortel en al eruit trekken....
Snel afspoelen onder de kraan , nooit in water laten liggen want daar kan het niet tegen dan wordt het slap. Zeekraal is zout water gewend en geen kraanwater.
Zeekraal kan je in zeer kleine stukjes snijden en over de salade strooien, of even de kook erover en als groente gebruiken. Er hoeft geen zout e.d. over ...
Als je het voor het eerst eet dan zit je wat te 'kwatten' want zo zout verwacht je niet ( het is misschien even wennen)  , maar als je weet wat je eet is het heerlijk.
Hier nog een foto van vorig jaar toen ik voor mijn gasten er een bouillon van getrokken heb..wat ook zeer verrassend  was.
Daaromheen op het bord liggen lamsoorblad en kamillebloemen en fijn gesneden dille.
Ik had een zalmtartaar gemaakt voor op een toastje en daar kan je de lamsoor ,zoute kamillebloemen en dille nog opleggen.
Allemaal zo te eten.
Een feestelijk aanzicht en heerlijk als voorafje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten